Servis bele tehnike Beograd

Bela tehnika je grupa kućnih uređaja koja se sigurno najviše koristi u svakom domaćinstvu. Svakodnevno, praktično odmah nakon buđenja, koristimo belu tehniku.

Sevis bele tehnike

Bela tehnika je grupa kućnih uređaja koja se sigurno najviše koristi u svakom domaćinstvu. Svakodnevno, praktično odmah nakon buđenja, koristimo belu tehniku i sa njom smo u kontaktu skoro do samog povratka u krevet na kraju dana. Ona je svuda oko nas, bilo da otvaramo frižider ili zamrzivač da bismo iz njih izabrali ili u njih ubacili nešto što ćemo jesti, pa to stavljali u mikrotalasnu rernu ili na šporet, bilo da odlažemo sudove u mašinu za pranje sudova ili prljav veš u veš mašinu, bilo da se trebamo istuširati, pa uključujemo bojler, ili nam je hladno, pa odvrćemo radijator ili nam je ipak pretoplo pa uključujemo klima uređaj. Bela tehnika je već dugo nezaobilazni deo naše svakodnevice.

Poznata po nekim od svojih glavnih karakteristika, kao što su dugovečnost i pouzdanost, bela tehnika je tu da bi nam olakšala dane u savremenom svetu i bez nje bi, svakako, život danas bio nezamisliv. Razmislite samo koliko često koristite određenu belu tehniku. Mašinu za veš, mašinu za pranje sudova. Aspiratore i bojlere sigurno koristimo bar jednom u nekoliko dana, ako ne i češće. Šporet, rernu ili mikrotalasnu rernu koristimo bar nekoliko puta dnevno. Kada dođe leto, klima nam je najbolji prijatelj, kao i radijatori i grejalice preko zime. A gde su frižideri i zamrzivači koji rade svakog dana 24 časa bez prestanka?

Vremenom, i nakon brojnih radnih sati, dolazi do habanja određenih elemenata bele tehnike, ili dolazi do grešaka, u tada već ne tako novoj elektronici i instalacijama, što je sve znak da je došlo vreme za servis bele tehnike. Najvažnija stvar za dugovečnost Vaše bele tehnike je održavanje Vaših aparata u savršenom radnom stanju i nedopuštanje da se odugovlači sa servisom kada se primeti neki kvar ili neka nepravilnost u radu određenog aparata. Jako je važno ovu činjenicu ne uzimati sa rezervom ili sa podsmehom jer električni uređaji, ukoliko se o njima ne vodi računa i ukoliko kvarovi nisu pravilno sanirani, mogu postati veoma opasni po Vas i vaše ukućane, kao i po sve druge koji ih koriste.

Zbog svega što je navedeno, u sledećih nekoliko pasusa pokušaćemo da prikažemo kako izgleda popravka bele tehnike i kućnih aparata, kao što su frižideri i zamrzivači, šporeti i veš mašine.

Popravka frižidera i zamrzivača

Za početak, podelimo vrste frižidera po načinu rada i videćemo da ih postoji nekoliko vrsta:

 1. Jednokomorni
 2. Dvokomorni ili kombinovani
 3. No frost frižideri
 4. Zamrzivači

Za početak, evo nekoliko saveta koji će produžiti radni vek vašeg uređaja:

 • Tokom leta i velikih vrućina, termostat frižidera je najbolje podesiti na minimum.
 • Ako ste frižider tek transportovali, sačekajte dva sata pre nego što ga uključite.
 • Frižider treba da hladi na temperaturama od 1oC do 8oC, a zamrzivač od -18oC do -24oC u zavisnosti od toga kako ste podesili termostat.

Problemi sa frižiderom i zamrzivačem

Problemi na frižideru ili zamrzivaču mogu biti mehaničke ili električne prirode. Nabrojaćemo samo neke: korozija cevi, blokiran kompresor, probušen isparivač, kvar električne instalacije, pokvaren termostat, itd.

Pre pozivanja servisa zbog sumnje da su frižider ili zamrzivač u kvaru, proverite ovih nekoliko stvari:

 • Da li je termostat uključen, da li je uključen glavni prekidač frižidera,
 • Da li je utikač u utičnici i da li u utičnici ima napona.

A ukoliko primetite da Vaš frižider ili zamrzivač nedovoljno hlade, za početak pokušajte sa povećavanjem temperature hlađenja preko termostata. Sledeće što možete uraditi je da očistite kondenzator frižidera ili zamrzivača koji se nalazi sa zadnje strane uređaja.

Još jedan osnovni problem kod frižidera i zamrzivača je drugačiji zvuk kompresora ili njegovo neuključivanje.

Ukoliko ste proverili sve od navedenog, i ako bi, po svemu sudeći, frižider ili zamrzivač trebalo da radi, ali ipak ne radi, vreme je da hitno pozovete stručan servis kako bi Vam on rešio problem.

Uz dužno poštovanje, ne bismo Vam savetovali samoinicijativno popravljanje frižidera, naročito onih novijih generacija. Nestručno rukovanje može dovesti do dodatnih kvarova i komplikacija na već neispravnom uređaju. Takođe, za popravljanje navedenih uređaja Vam treba poznavanje principa rada frižidera i zamrzivača, dugogodišnja praksa, a i posebni instrumenti.

Popravka šporeta

Šporete ćemo podeliti po vrsti goriva koje koriste:

 1. Električni šporeti (sa klasičnim ringlama i sa ravnom pločom)
 2. Kombinovani šporet (sa 2+2 ili 1+3 gasne ringle)

Pre pozivanja servisa, kao i u slučaju frižidera i zamrzivača, proverite da li je problem možda u neuključenom utikaču, problematičnoj utičnici ili samom osiguraču povezanom na željenu utičnicu.

Neki od najčešćih kvarova kod šporeta su: grejna ploča koja ne radi, rerna ne radi ili slabo greje.

Ako grejna ploča ne radi, glavni krivac za to može biti kvar grejne spirale, te treba utvrditi broj grejnih spirala koje ne rade. Sledeći mogući krivci su prekidač grejne ploče i kontakti prekidača ili kontakti grejne ploče. Ukoliko se, nakon ispitivanja ispravnosti, ispostavi da je problem u njima, možete ih zameniti ili u slučaju kontakata prekidača ili kontakata grejne podloge, dotegnuti, ukoliko je to moguće.

Jednostavan test rada ringle šporeta

Ukoliko postoji dilema da li Vam ringla šporeta slabo radi, to možete jako lako proveriti kratkim eksperimentom. Sipajte vodu u džezvu za kafu i uključite ringlu na najjače. Ukoliko voda u džezvi ne provri za najviše 10 minuta, to znači da ste bili u pravu kada ste procenili da ringla nedovoljno jako greje, a to je znak da je vreme da se obratite servisu koji će Vam taj problem rešiti.

Naravno, postoji još mnogo potencijalnih kvarova na šporetima, ali mi smo naveli samo neke od najčešćih.

Popravka veš mašine

Za početak nekoliko saveta za duži vek Vaše veš mašine:

 1. Najbolje je ne preterivati sa deterdžentom.
 2. Veš vadite iz mašine odmah nakon završetka programa, jer u suprotnom rizikujete stvaranje buđi i gljivica u mašini, ovo možete sprečiti i time što ćete vrata mašine držati otvorenima kada je ne koristite.
 3. Ne preterujte sa količinom veša koju stavljate u bubanj, jer osim što ga nećete dobro oprati, ovo će vremenom ozbiljno oštetiti mašinu i njen motor.

Najčešći kvarovi kod veš mašina uključuju:

 • Bubanj koji se ne vrti,
 • Veš mašina neće da izbaci vodu,
 • Mašina je veoma bučna,
 • Mašina preskače programe ili ih prekida,
 • Iz veš mašine se širi neprijatan miris, itd.

Ukoliko se bubanj na veš mašini ne vrti, postoji nekoliko mogućih krivaca: konektor u motoru, kondenzator, elektro-motor, remenica, programator ili, na primer, četkice na motoru.

Ovaj problem često može izazvati pranje malih količina veša ili pojedinačnih komada odeće.

Ako veš mašina neće da izbaci vodu, pregledajte odvodno crevo jer je možda došlo do začepljenja. Takođe proverite crpnu pumpu zbog začepljenja, kao i sam njen motor. Moguće je i da je programator neispravan, te pokušajte sa zamenom. Još jedna opcija je zaprljanost mehaničkog filtera koji u tom slučaju treba očistiti.

Buku u veš mašini može izazvati nekoliko stvari: nešto je zaglavljeno u njoj i to lako možete proveriti pažljivijim ispitivanjem bubnja, naročito kod veš mašina sa prenosivim bubnjem koji može biti lako uklonjen. Drugi razlog za buku u veš mašini su neispravni ležajevi, a to se može lako ispitati mrdanjem bubnja veš mašine gore dole.

Ukoliko dolazi do preskakanja programa ili prekidanja istih, treba da proverite instalaciju i tranzitne trake, a ako je mašina stara, treba proveriti tegove i amortizere koji povezuju bubanj i kućište mašine. Takođe, ukoliko je problem prekidanje programa, možda grejač ne zagreva vodu dovoljno, tako da termostat onda prekida sa radom.

Ako se iz veš mašine širine prijatan miris, to može biti uzrokovano korišćenjem programa na niskim temperaturama i korišćenjem tečnih deterdženata, usled čega je došlo do nastajanja i širenja bakterija u unutrašnjosti i spoljašnosti rezervoara. Taj problem se može rešiti čišćenjem unutrašnjosti veš mašine nekim sredstvom na bazi hlora, te zatvaranjem vrata veš mašine na 2 sata. Nakon toga uključite veš mašinu na režim ispiranja da biste isprali sredstvo za čišćenje. Napokon, u pregradu za prašak sipajte sodu bikarbonu i sirće i uključite na najvišu temperaturu. To bi trebalo da reši problem neprijatnog mirisa iz veš mašine.

Na složenom uređaju kao što je veš mašina, naravno, može doći do još niza potencijalnih problema, kao i još duže liste potencijalnih rešenja tih problema, ali mi smo ovde pokrili samo neke od najčešćih.

Naš savet je svakako da, u slučaju kvara, radije potražite savet i pomoć stručnog lica, nego da rizikujete nastajanje dodatnih problema kod već pokvarenih uređaja.